• CheckSnabba leveranser
  • CheckStort utbud på vagnar och reservdelar

Säker förankring av last – en guide

Att förankra lasten på ett säkert sätt är viktigt för att undvika olyckor och skador. Det är förarens ansvar att se till att lasten är korrekt förankrad. Här är några riktlinjer för att säkerställa en säker och effektiv förankring av din last:

  1. Använd godkända spännband: Spännband är ett viktigt verktyg för att säkra lasten. Se till att använda godkända spännband av rätt storlek och kapacitet för din last.
  2. Använd träklossar vid behov: Om flaket inte är fullastat kan träklossar eller liknande användas för att förhindra att lasten glider framåt eller bakåt på flaket.
  3. Välj rätt spännband: Spännband finns i olika storlekar och utföranden. Spännband med hävstångsprincip är lättast att spänna, men tänk på utväxlingen – det är lätt att dra för hårt och skada lasten med ett större spännband.
  4. Använd lastnät vid behov: Lastnät kan användas för att förankra lättare last, men bör kompletteras med spännband om tyngre föremål finns i lasten.
  5. Använd kartonglock eller kapellock: Ett kartonglock eller kapellock är ett väderskydd tillverkat av kapellväv som täcker flaket och går ner en bit på lämsidan. Detta skydd fråntar inte förarens ansvar att säkra lasten ordentligt, så använd spännband även i detta fall.
  6. Använd presenning vid behov: Presenningar är en enkel form av skydd mot väder och vind och finns i olika storlekar. Presenningen fråntar inte förarens ansvar att säkra lasten ordentligt, så använd spännband även när du använder en presenning.

Kom ihåg att det är ditt ansvar som förare att se till att lasten är säkert förankrad. Följ dessa riktlinjer för att säkerställa en säker transport av din last.